De gevolgen van overgewicht voor de gezondheid zijn groot: mensen met overgewicht en obesitas leven minder lang in goede gezondheid. Overgewicht verhoogt de kans op diabetes, hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker en aandoeningen aan het bewegingsapparaat.

Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat medewerkers met ernstig overgewicht (BMI >30) meer werkdagen verzuimen dan medewerkers met een gezond gewicht. Ze zijn niet alleen vaker, maar ook langer ziek. Door een gezond gewicht kan het functioneren van medewerkers verbeteren en neemt het risico op verzuim af.

ArbeidVitaal kan behulpzaam zijn bij de aanpak van overgewicht door de medewerkers in een, op maat gemaakt, traject te begeleiden bij het afvallen. De begeleiding kan individueel zijn of in groepsverband. Een combinatie hiervan is ook mogelijk. ArbeidVitaal adviseert graag wat het meest geschikt is voor jouw organisatie.

Doelen

Doelstellingen van de begeleiding zijn: bewustwording, gedragsverandering en reductie van het lichaamsgewicht. Het bereiken van een gezond gewicht (BMI 20-25) is ideaal, maar niet altijd haalbaar. Een reductie van 5-15% van het lichaamsgewicht zorgt al voor gunstige effecten op de gezondheid. Om dit doel te bereiken leren de deelnemers een gezonde leefstijl aan waarbij een gezond eetpatroon en beweging voorop staan.